Boot huren 6 personen zonder vaarbewijs

Bij Maran Yachtcharter is het mogelijk om een boot voor 6 personen te huren, waar u geen vaarbewijs voor nodig heeft. U kunt bij ons verschillende zeilboten huren die aan de capaciteit van 6 personen voldoen en ook nog eens binnen de regels vallen, waardoor u geen vaarbewijs nodig heeft. Natuurlijk verwachten wij wel dat u voldoende inzicht en ervaring heeft om met een zeilboot te kunnen varen. Mocht u nog niet vertrouwd genoeg zijn met de door u gehuurde boot, dan is er een mogelijkheid om een vaar- of opfris instructie bij de boot te boeken. 

 

Regels vaarbewijs

Voor bepaalde boten, formaten of snelheden is het nodig om een vaarbewijs te hebben. Bij Maran bieden we de mogelijkheid om een boot te huren, zonder dat je een vaarbewijs nodig hebt. Onze boten zijn dan ook niet langer dan 15 meter en kunnen niet harder dan 20 kilometer per uur varen, waardoor het vaarbewijs niet nodig is. U hebt dan ook pas een vaarbewijs nodig wanneer de boten langer dan 15 meter zijn en sneller dan 20 kilometer per uur kunnen varen.

 

Vaarregels

Net zoals in het verkeer op de weg, gelden er natuurlijk ook regels op het water. Om goed op weg te kunnen is het in ieder geval handig om kennis te hebben van een aantal regels die op het water gelden. De belangrijkste regels op het water zijn dan ook:

  • Beroepsvaart heeft altijd voorrang,
  • Vaargeulen en vaarten moet u zien als een voorrangsweg, waarin u stuurboordwal vaart
  • Buiten een vaargeul wijkt een motorschip voor een zeilschip
  • Een schip dat bakboord zeilt heeft voorrang op een schip dat over stuurboord zeilt,
  • Wanneer twee zeilschepen over dezelfde boeg zeilen, wijkt het loefwaartse schip,
  • Probeer altijd een aanvaring te voorkomen. Ook al staat u in uw recht,
  • Ook op het water worden bekeuringen uitgedeeld, dus denk hierom!

Het is natuurlijk belangrijk dat u geniet op het water, maar houdt dan altijd bovenstaande regels in gedachten. 

Overnachten op de boot

Het is bij Maran mogelijk om te overnachten op een boot met 6 personen. Maran biedt verschillende boten aan waar u met 2 tot 6 personen kunt genieten van een vaarvakantie door Friesland en haar omgeving. U kunt 3 dagen gratis aanleggen bij een Marrekrite aanlegplaats, om zo te genieten van de Friese wateren. 

 

Vaar- of opfris instructie en zeilinstructie

Een vaarbewijs is dan misschien wel geen voorwaarde om een boot te huren bij Maran Yachtcharter, maar wij verwachten wel dat u voldoende inzicht en ervaring heeft. Mocht u zich nog niet vertrouwd voelen op de boot die u voor 6 personen heeft gehuurd, dan kunt u een vaar- of opfris instructie bij u boot boeken. Tijdens de opfris instructie zullen de vaareigenschappen onder de motor aan bod komen en zullen we het aanleggen en afmeren in een box samen met u gaan oefenen, ook zullen we de vaarregels kort toelichten. Mocht u nog wat meer hulp nodig hebben, dan kunt u de vaarinstructie van 3 uur bijboeken. Tijdens de vaarinstructie zullen de vaareigenschappen aan bod komen en zal er ook worden aangelegd en afgemeerd in een box, waarop we vervolgens samen met u een stuk gaan varen om zo het gevoel van de gehuurde boot onder de vingers te krijgen. 

Heeft u nog niet genoeg zeilervaring of heeft u nog een aantal vragen? Boek dan een 3 uur durende zeilinstructie. Tijdens deze instructie zullen wij samen met u naar het Sneekermeer zeilen. In de instructie komen alle facetten aan bod, denk hierbij aan het hijsen en strijken van de zeilen en het trekken van 1 of 2 riffen. Tijdens de zeilinstructie zeilen we langs de Heerenzijlbrug, waar de vaarregels onder de aandacht worden gebracht. Een leerzame tocht waar u de benodigde informatie heeft gekregen, waarop u kunt genieten van uw zeilvakantie.