Regels omtrent vaarbewijs

Voor sommige boten, afmetingen of snelheden is een vaarbewijs verplicht. Bij Maran bieden we de mogelijkheid om een boot te huren zonder vaarbewijs.

Onze boten zijn niet langer dan 15 meter en bereiken geen snelheden hoger dan 20 kilometer per uur, waardoor een vaarbewijs niet vereist is. Een vaarbewijs wordt pas noodzakelijk voor boten langer dan 15 meter en die sneller dan 20 kilometer per uur kunnen varen.

Vaarregels

Net zoals op de weg gelden er ook regels op het water. Het is handig om bekend te zijn met enkele belangrijke vaarregels.

De belangrijkste vaarregels op het water:

  • Beroepsvaart gaat altijd voor.
  • Vaargeulen en vaarten zijn als snelwegen; houd rechts (stuurboordwal).
  • Buiten een vaargeul wijkt een motorschip voor een zeilschip.
  • Een zeilschip aan bakboord heeft voorrang op een schip aan stuurboord.
  • Bij zeilschepen die dezelfde kant op gaan, wijkt het schip aan de windzijde.
  • Voorkom altijd aanvaringen, zelfs als je voorrang hebt.
  • Ook op het water worden boetes gegeven, zorg dat u de regels kent.

Geniet van uw tijd op het water, maar vergeet niet deze belangrijke vaarregels te volgen voor een veilige en plezierige ervaring. Of volg bijvoorbeeld een gratis online vaarcursus.

Overnachten op de boot

Bij Maran is het mogelijk om met 6 personen op een boot te overnachten.

We bieden verschillende boten aan waar u met 2 tot 6 personen kunt genieten van een vaarvakantie door Friesland en omgeving.

U kunt tot 3 dagen kosteloos aanleggen en overnachten bij de vele Marrekrite aanlegplaatsen en zo optimaal genieten van de Friese wateren.

Vaar- of opfris instructie en zeilinstructie

Hoewel een vaarbewijs niet vereist is om een boot te huren bij Maran Yachtcharter, is voldoende inzicht en ervaring wel belangrijk. Mocht u zich nog niet volledig vertrouwd voelen met uw gehuurde boot, bieden we verschillende instructies aan. Onze korte vaarinstructie behandelt vaareigenschappen, het varen met motor, aanleggen, afmeren en een beknopte uitleg van de vaarregels. Als extra ook een uitgebreide vaartraining van 3 uur boeken waarin we dieper ingaan op de vaareigenschappen, aan- en afmeren en daarnaast samen een stuk varen om het gevoel van de boot te ervaren.

Heeft u weinig zeilervaring of heeft u specifieke vragen? Kies dan voor een 3 uur durende zeilinstructie. Tijdens deze instructie zeilen we naar het Sneekermeer en behandelen we alle facetten, waaronder het hijsen en strijken van de zeilen, het trekken van rif(ten) en de vaarregels bij de Heerenzijlbrug. Een leerzame tocht waar u alle benodigde informatie ontvangt, zodat u volop kunt genieten van uw zeilvakantie.

Vaartraining boeken

Daarom een boot huren bij Maran Yachtcharter

Varen op het Sneekermeer en andere Friese meren

Maran in Terkaple is de ideale uitvalsbasis voor uw huurboot vlakbij Sneek

35 jaar bootverhuur ervaring in Friesland

Maran heeft ruimt 35 jaar ervaring met het verhuren van zeilboten en motorboten in Friesland

Boot huren zonder vaarbewijs

Om bij Maran Yachtcharter een boot te huren, heeft u geen vaarbewijs nodig.

Service en kwaliteit voor een reƫle prijs

Al onze boten zijn perfect onderhouden en kunt u relatief voordelig huren