Elfstedentocht varen met een stoere sloep

Beleef een betoverende Elfsteden sloep vakantie, waarbij u het spoor volgt van legendarische Elfstedenschaatsers en Friesland ontdekt met alle romantische stadjes en dorpjes.

Overdag vaart u langs moderne jachten, sierlijke sloepen en imposante traditionele zeilschepen die sluisjes passeren en aanleggen aan de oude verdedigingswallen van de stad. Friesland onthult zich als het grootste en meest veelzijdige waterpark van Europa, met voorzieningen voor elk type boot.

Overdag vaart u langs de prachtige Elfsteden, stempelend op uw route, en geniet 's avonds van het comfort in de gezelligste steden of leg u bij een van de vele Marrekrite plaatsen te midden in de natuur. U kunt slapen in uw sloep op het riante, af te sluiten zonnedek of afwisselend in een van de mooie hotels of B&B ’s onderweg. Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken heeft u bij Maran de mogelijkheid om verschillende extra services bij te boeken:

 • Beddengoed pakket
 • Handoekenpakket
 • Linnenpakket
 • Campingset en koelbox
 • Vaartraining

De vaartraining is misschien nog wel het belangrijkste om te volgen. Tijdens een korte vaarcursus gaan we samen met u varen en manoeuvreren met motor, zodat u met een gerust hart kunt genieten van uw vaarvakantie.

Meer over de vaarcursus

De Friese steden langs in een klassieke, stijlvolle sloep van Maran Yachtcharter

Een sloep is een klassiek gestileerde, handige en stabiele luxe open motorboot, met een cabriokap en een Bimini naar het model van een authentiek reddingsvaartuig. Iedereen kan en mag met een sloep varen, want hij is vaarbewijsvrij, net als motor- en zeiljachten tot 15 m die niet sneller kunnen dan 20 km per uur. En 20 km per uur is snel! De gemiddelde — en vaak geboden — vaarsnelheid van een sloep ligt tussen de 6 en 9 km per uur. Het is dus een heus pleziervaartuig, met de nadruk op plezier!

 • De sloep

  Een Elfstedensloep is een luxe open sloep met stuurstand, buiskap (cabriokap over de voorste zitplaatsen) en bimini (zonnekap over het bestuurdersgedeelte) en bergvakken. Koffers zijn niet handig aan boord van een sloep; neem liever tassen mee, die passen beter in de bergvakken. Een sloep is minimaal 5 m en maximaal 7,25 m lang. De breedte ligt tussen de 2,30 en 2,66 m. De diepgang bedraagt 50 tot 70 cm en de doorvaarthoogte is 90 tot maximaal 1,65 cm.

 • Aantal opvarenden

  In de meeste sloepen is plaats voor 4 tot 8 personen, afhankelijk van de lengte, variërend van 5,40 m tot 7,25 m (slaapplaatsen voor 2 personen). De breedte ligt tussen de 2,10 m en 2,65 m.

 • Doorvaarthoogte

  De meeste sloepen hebben een doorvaarthoogte van 90 cm tot 165 cm met buiskap en kunnen daarom onder heel veel vaste en beweegbare bruggen door. De Elfstedenroute bevat veel vaste bruggen met een doorvaarthoogte van 2,50 m en enkele waterpoorten, zoals in Sloten en Sneek. De sloep is dus dé ideale keus om de Elfstedenroute te varen.

 • Diepgang

  Onze sloepen steken niet diep: rond de 60 cm. Dus je kunt daardoor bijna alle waterrijke natuurgebieden, zoals de Nationale Parken De Alde Feanen en De Weerribben, doorkruisen en talrijke lage-boten-routes varen.

 • De Elfsteden langs de vaarroute

  Vanuit Terkaple vaart u naar de eerste Elfstedenstad Sneek - IJlst - Sloten - Stavoren - Hindeloopen - Workum - Bolsward - Harlingen - Franeker - Dokkum - Leeuwarden - (Via het mooie watersportdorp Grou en Akkrum vaart u weer naar de thuishaven Maran in Terkaple).

 • Vaarduur

  Deze vaarroute vanuit onze pittoreske haven in Terkaple is 253 kilometer lang. Wanneer je gemiddeld 6 kilometer per uur vaart, ben je ongeveer 42 vaaruren onderweg. Bij een huurperiode van 7 dagen, en 6 vaaruren per dag, vaar je de gehele 11 stedentocht. Natuurlijk is enige verdieping in alles wat mooi is op deze route de moeite waard, want de route kan men varen in 7 dagen.

  Wil je echt meer zien, beleven en genieten, dan kunt u de 7-daagse vaartocht gerust langer maken. Neem gerust contact met ons op, zodat wij samen met u kunnen kijken wat passend bij uw wensen de meest geschikte sloep of eventueel motorboot (met toilet en keuken) is.