Lits-Lauwersmeer vaarroute, varen door de Friese Wouden met als eind punt Dokkum

Vaarroute in Friesland

Deze vaarroute in Friesland laat u kennis maken met een uniek deel van Fryslân. Gebruikt door turf- en veenschippers in vroegere tijden, bevindt de eeuwenoude route zich tussen de adembenemende Nationale Parken De Alde Feanen en het Lauwersmeer.

Onderweg doorkruist u niet alleen prachtige natuur, maar ook historische plaatsen zoals Burgum, Eastermar, Kollum, Rottevalle, Westergeest en Zwaagwesteinde. Het bijzondere eindpunt is het op één na oudste stadje Dokkum, dat omgeven is door oude stadsmuren en grachten, en uitnodigt tot ontspannen wandelingen en het verkennen van schilderachtige straatjes.

De vaste bruggen hebben een maximale doorvaarthoogte van 3.00 meter,  en al onze motorboten zijn geschikt voor de Lits - Lauwersmeerroute. Zeil-liefhebbers kunnen de route ook prachtig bevaren door de mast van de polyvalk te strijken. U kunt overnachten in de polyvalk door gebruik te maken van een lattendektent die wij beschikbaar hebben, ideaal als u een polyvalk wilt huren.

Duur van de vaarroute

De totale lengte van deze sfeervolle vaarroute vanuit onze pittoreske haven in Terkaple is net iets meer dan 60 kilometer (enkele reis). Na de incheckprocedure en een uitvoerige uitleg van uw gehuurde boot, inclusief eventuele praktische vaarinstructies, start u vanuit onze haven door de eerste brug in Terkaple, waar u de vaarroute begint. Daarna vaart u door Akkrum langs Grou en de Veenhoop richting Drachten. Met een gemiddelde snelheid van 6 kilometer per uur bent u ongeveer 10 vaaruren onderweg naar het mooie Dokkum. Logeer onderweg op de mooiste plekjes en maak er een fijne mini-vakantie van!

Passende vaarinformatie

Bij aankomst verwelkomen we u graag met een kopje thee of koffie. Na het afronden van alle benodigde formaliteiten en na een korte instructie of uitgebreide vaartraining aan boord, nemen we gezamenlijk de vaarkaart door op de tafel van uw gehuurde boot. We bespreken uw voorkeuren en helpen u bij het kiezen van de mooiste vaarroute, inclusief havens en Marrekrite aanlegplaatsen voor heerlijke overnachtingen met gezellige terrassen dichtbij of ontspanning en rust te met op de achtergrond het kabbelende water.

Boot huren in Friesland