Varen naar Vlieland

Varen op de Waddenzee

Vlieland ligt tussen Texel en Terschelling in en is op verschillende manieren te bereiken.

Van west naar oost : Vanaf Oudeschild op Texel vaart u oostelijk tot aan de splitsing van vaarwegen- ton de T28-SO1. Hier buigt u bij "het Robbengat" links af en vaart Z.O. het vaarwater in. Let op, dit vaarwater wordt aan het eind behoorlijk smal en ondiep! Wij weten dat onze zeer ervaren vaste klanten dit deel weleens met onze Passaat met een diepgang van 1.30 mtr gepasseerd zijn. Maar, bij volledig eb, tijdens springtij en bij een strakke oostenwind deze route vermijden om vastlopen te voorkomen. Wanneer u het Z.O deel heeft gehad buigt u noordwaarts af en vaart "het Inschot" in. De totale afstand vanaf Oudeschild naar Oost-Vlieland is ongeveer 29 NM. Let op: De havenmonding van Vlieland is heel smal. Ook dient u op te passen met het zijwaarts verlijeren in verband met de sterke stroming door het tij. De haven van Vlieland is compleet gemoderniseerd met 300 ligplaatsen.

Wanneer u vanuit Harlingen naar Vlieland wilt varen is de afstand ongeveer 18 NM. Ook hier moet u goed op het tij letten zodat dit met u meewerkt. Vooral wanneer het eb wordt merkt u dit sterk in de Blauwe Slenk en de Vliestroom.

Voor al deze vaarwegen geld: Een prachtig en bijzondere vaargebied, die met aandacht en goede voorbereiding prachtig te bevaren is. Note: U dient altijd exact de betonning aan te houden en BINNEN de vaargeul te blijven. De eilanden zijn behoorlijk populair, let dus ook goed op andere schepen maar vooral op: De beroepsvaart. De vissersschepen en de veerboten naar de eilanden zijn hier ook op pad. Vooral wanneer u de snelle MS Koegelwieck of de MS Tiger ziet naderen, houdt u zich dan strak aan de zijkant van de betonde vaargeul. Deze veerdiensten gaan met een snelheid van 32 kn (58 km/h) door/over het water en zijn sneller bij u dan dat u verwacht....… Maar geen angst zolang u attent blijft en u zicgh goed heeft voorbereid dan hoeft u alleen nog maar te genieten van dit bijzondere vaargebied.

Wanneer u vanaf Terschelling naar Vlieland wilt varen dan bedraagt de afstand naar dit buureiland "slechts" zo'n 14 NM.

Wilt u deze ook naar Vlieland varen? Huur dan een boot bij Maran Yachtcharter in Friesland!

Boot huren in Friesland