Lits-Lauwersmeer vaarroute, varen door de Friese Wouden

Vaarroute in Friesland

Gelegen tussen de Nationale Parken De Alde Feanen en het Lauwersmeer, vaart u dwars door de Friese Wouden. Uitgestrekt, pittoresk en rustig, met prachtige natuur en cultuurhistorische schatten. Maar ook gastvrije, sfeervolle stadjes en dorpen vol activiteiten en gezelligheid, bijzondere winkeltjes, musea, kerken en monumenten.

Geschikt voor het varen met een motorboot met max. doorvaarthoogte van 2.95 en zeilboten met een strijkbare mast.
Genieten van rust, natuur, water én gezellige dorpen en stadjes. Dat kan in het gevarieerde gebied van De Lyts en De Lauwers.

De Lits-Lauwersmeerroute verbindt de centrale Friese Meren met het Lauwersmeer en biedt ruime vaarmogelijkheden naar de rest van Friesland en richting de wadden en Groningen. 

De Lits-Lauwersmeerroute is geschikt om te varen met een motorboot. Met een doorvaarthoogte van de bruggen van 3.00 meter (met uitzondering van de 2.95 hoge spoorbrug Zwaagwesteinde) en een toegestane diepgang van 1.65 meter is het voor grotere motorboten de verbinding van het Lauwersmeer met de Friese meren. 
De Lits-Lauwersmeerroute verbindt de plaatsen Drachten en Dokkum met elkaar via een eeuwenoude vaarroute. In vroegere tijden werd deze gebruikt door de turf- en veenschippers. Historische kernen als Burgum, Eastermar, Kollum, Rottevalle, Westergeest en Zwaagwesteinde zijn uw bezoek meer dan waard. Maak kennis met dit verrassende stukje Fryslân. De vele ligplaatsen aan de route dienen als vertrekpunt van uw ontdekkingsreis aan de wal.

Via deze link kunt u een kaart en een verdere beschrijving van deze route vinden.

Wilt u deze route ook varen? Huur dan een boot bij Maran Yachtcharter in Friesland!

Boot huren in Friesland